A bor számukra szent - Sike Tamás borászata

2020.10.27

Sike Tomitól is megkaptuk a szüret utáni jelentést, fogadjátok szeretettel!

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben?

Lassan a végéhez közeledünk. Az elején kicsit be voltam pánikolva, mert nem úgy alakultak a cukortartlamak a korai fajtáknál ahogy azt szerettük volna. De kivártunk és egy hét alatt hihetetlen módon megugrott a mustfok. Ezt követően már utolérte magát a szőlő, minden fajtát eddig megfelelő minőségben szedtünk le, úgy ahogy azt terveztük. Pár hete beköszöntött az ősz, kicsit hektikus, itt ott esővel tüzdelve. A borász rémálma. Előjelzést lesünk, cukrot, savat ph-t mérünk, hazárdírozunk és remélem a végén nyerünk! 

Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

Minden évjárat különleges. :)

Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén?

Az Irsai Olivérrel augusztus 16-án.

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

Az újborok úgy érzem az idén hamar a polcokra kerülnek. Két féle roséval Pinot Noir és Syrah jövünk idén ki, az Irsai már forgalomban van, most derítjük a Leánykát és Sauvignon Blanct. Márton napra a nagy része biztosan kóstolható lesz. Összeállt egy Syrah 2015 superior hordóválogatás is, ami hamarosan forgalomba kerül.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)

Épp amivel dolgozok, kóstolok, vagy ami éppen valami miatt kihívás. De amúgy az olasz... :-) 

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet?

A tavasz katasztrófa volt. Teljesen megállt minden piacunk, belföld, export egyaránt. A pincei vendéglátás szinte nulla volt. Aztán jött két hónap amikor beleszakadtunk munkába, egy kicsit igazított rajtunk, de sok bor a pincében maradt. Ha más nem lesz majd megisszuk... Aztán a szüret előtt elindult sakkozás, hogy beférünk-e, kell e szőlőt eladni? Eddig még nem kellett..

Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot?

Elindult a webshopunk! A nyáron bevezettük a minden estés borkóstolót, ami inkább a külföldiek körében aratott sikert. Sajnos a szeptemberi határzár ennek is odavert. Amint vége lesz a szüretnek és egy kicsit fellélegzünk, újra indítjuk a kóstolókat a belföldi borkedvelők számára. Most több vidéki borkóstolót tudok vállalni mint az elmúlt időszakban. Bár nem a Covid miatt, de tervezünk egy fajtaváltást is kb. 4 hektáron.