Beszámoló a Franom földjéről :)

2020.09.09

Most Egerbe, a Havas&Tímár Kézműves Borászathoz látogatunk, ahol Havas Balázs ad betekintést az idei tapasztalatokba, kilátásokba.

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? 

Tavasszal nagyon lassan indult a szőlő a csapadékhiány miatt, alig volt hajtásnövekedés. Nyáron felváltva volt meleg, aztán egy nagy eső, heteken keresztül, ezért nem beszélhetünk kiegyenlített időjárásról. Megviselte a szőlőt, de szerencsére teljesen egészséges. Kicsit el van maradva az érés az elmúlt évekhez képest, de reméljük, hogy egy szép vénasszonyok nyarával utoléri magát. 

Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

Amikor szőlő munka volt betervezve, aznap, vagy előtte lévő nap mindig esett az eső, úgyhogy csak "újratervezésről" szólt az év.

Melyik fajtával, mikor kezditek meg az első szüretet idén? 

Kékfrankost fogunk szedni Rosé alapanyagnak várhatóan szeptember közepén. 

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

Érkezik az Olaszrizling 2019, a Cabernet Sauvignon 2018, a Franom 2017, és a Franom Hordóválogatás 2016 is.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)

Naná, hogy aFranom! :) A kedvenc fajta egyértelműen a Cabernet Franc. A bor, az már más kérdés, az időjárás, hangulat és étel kérdése, de általában mindig az aktuális újdonság.

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet? Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot?

Nyugodtan alszunk, nincs milliárdos befektető, nincs hitel, nincs pályázat, amit meg kell valósítani. Terveinkhez képest el vagyunk maradva, de talán az ősszel elkészül a kis kóstolóhelyiségünk és megszépül az udvarunk, aztán tavasszal nyithat a borterasz!

Szeretettel: Havas Balázs