Helyzet jelentés Sopronból, Molnár Tititől

2020.09.06

Ezúttal Molnár Titit kérdeztük Sopronból/Fertőbozról, mik az idei tapasztalatok, kilátások a szőlőben, a pincében.

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? 

Nagyon hasonló mint a 2017-es. Végre egy picit későbbi szüretek, remélhetőleg jó savakkal, aromákkal. A mennyiség viszont a vártnál is kevesebb lesz. Nem volt normális csapadék téltől a nyár elejéig.

Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

Nagyon heterogén növekedés figyelhető meg a szőlőben, akár egy tőkén belül is. Eltérő rügyfakadás, hajtás növekedés, virágzás. Látszik, hogy a köves, vékony termőrétegű, d e top dűlőkben szenved a növény...

Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén? 

Mustszüretekke. Zenit és Zweigelt 08.25-én és 08.26-án már túl vagyunk. A primőr Zenitnek valót 09.02-án szedtük. A nádas címkésnek való Zenitet egy pár nappal később. A többi fajta még várat magára. Csalókák a fürtök. Egyik felük érett, a másik még nem. A savak is magasak, A cukrok még alacsonyak.

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

Már elkészült Zöldike és Piri mustjaink primőr boraink érkezése Október második felére várhatóak. Reméljük idén a Zweigelt vörös is sikeredik.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)

A Zenit kézműves változatai a nagy kedvenceim:

A sima fekete pöttyös 2016-os izgi, sós ásványokkal. A narancsbor 2016-os keleti fűszerekkel egy picit merész, de szépen beépült használattal. A Vincellér borok közül a Fizzi Miska 2019 és a Zweigelt 2018 most a nagy kedvencem.

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet? Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot?

A covid első hulláma minket is megviselt. A budapesti gasztró piac összeomlott, az exportok ( lengyel, japán) is lelassultak. A pincénél szinte megszűntek a borkóstoló csoportok. A közvetlen, helyi eladás mindkét boltunkban viszont emelkedett. Az első hullám után több belföldi, kevesebb külföldi turista keresett fel bennünket. Kisebb létszámú csoportok is visszatértek. Május óta még nagyobb hangsúlyt fektettünk a kommunikációra. Aktívabbak vagyunk a Facebookon, elindult az Instagram oldalunk is. Próbálunk még célzottabban elérni a végfogyasztókhoz. Hamarosan indul a hírlevél rendszerünk is.

Szeretettel: Molnár Titi