Lenkey, Tokaj, Hungary

2020.10.18

Tokajban mindig mást hoz az évjárat, mint a többi borvidéken. Erről most Lenkey Géza számol be nekünk, milyenek is az idei tapasztalatok Mádon.

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

A nyári nagy esők után temettem az évjáratot, gondolván...biológiai növényvédelem mellett, lehetetlen lesz megmenteni a szőlőt a gombabetegségektől.

Részben lett csak igazam, a bodrogkeresztúri Hegyfarok-dűlőnket ( 2,5 ha a 10-ből ) elvitte a feketerothadás, Mádon viszont meglepően szép maradt a szőlő a szüret kezdetéig ( szeptember 15).

Most már nem ilyen rózsás a helyzet, az azóta leesett sok eső miatt...

Nálunk, most úgy gondolom 2020 nem lesz különleges és kiemelkedő évjárat, de azt remélem, hogy hosszú érleléssel szép borok készülnek majd pincénknél!

Nehézséget a szőlőben egyértelműen, a feketerothadás elleni védekezés jelentett.

Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén?

Szeptember 15-én kezdtük a szüretet, a Korai Örömök nevű borunkhoz szedtük a Cserszegi, Zalagyöngye, Zengő, Zenit, Irsai és Ottonel Muskotály fürtöket.

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

Ősszel a 2018-as Korai Örömök forgalomba hozatalát tervezem biztosan, a többit meglátjuk...

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)

Kedvenc szőlőfajtám továbbra is a Furmint és a Hárslevelű! A kedvenc borom, pedig mindig más, hangulat függő...

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet?

Természetesen minket is megvisel a jelenlegi helyzet, hiszen boraink 95%-ban gasztronómiában találtak gazdára, itthon és külföldön egyaránt, ez az ágazat pedig szintén nehéz helyzetben van. 

Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot?

Védekezésképpen az online tevékenységünkre tervezünk nagyobb hangsúlyt fektetni, az idei szüretet pedig inkább a jó ár-érték arányú borokra tervezzük kihegyezni, mintsem a dűlőszelektált csúcsborokra.