Mi újság Somlón?

2020.10.14

Ezúttal Kolonics Karcsit kérdeztük az idei év kihívásairól, tervekről, jövőképről.

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

Az évjárat borairól még korainak gondolom, hogy nyilatkoznék. Az időjárás szélsőséges mivolta miatt nem tudom, hogy mi történt a bogyóban....., de azt gondolom, hogy lesznek kiemelkedően jó tételek! A 2020-as év borai savban gazdag hosszan érlelhető Somlói borok lesznek.

Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén?

Logikusan a pezsgő alapokkal, és a Juhsecco alapokkal kezdtünk, aztán Juhfark, Olaszrizling, Furmint és Hárs volt a sorrend. A szüretet egyébként befejeztük már a nagy esők érkezése előtt.

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

Tekintettel a piaci változásokra több Juhseccot fogok készíteni, és elindulok a pezsgőkészítés rögös útjain. Hárslevelűből és Furminból szeretnék pezsgőt készíteni.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)

Most éppen a Juhsecco!

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet? Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot? 

A vírus miatt drasztikus az értékesítés csökkenése. Újra kell gondolni szinte mindent. A bizonytalanság emberileg teszi tönkre a szőlész-borász embert, felőrli a kilátástalanság. Dolgozni, termelni, alkotni, hogy nincs jövőkép a kinek vonatkozásában, több mint elkeserítő. Szerencsére a nyáron sokan látogattak meg minket, minden héten tartottunk esküvőt, rendezvényt, de a budapesti vendéglátó helyekért, kereskedőkért aggódunk, nehéz és hosszadalmas lesz a visszaállás.