Mr. Mátra - interjú Babiczki Lacival

2020.09.03
Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? 

Az idei év igen szépnek indult, majd az időjárás a nyár folyamán többször "megtréfált" minket, de összességében szép kilátással vagyok a Mátra szőlőire. Legfőképpen azért, mert az idei szüretet már augusztus végén elkezdtük és igen szépek az illatok, ízek, zamatok a korai fajtákon tapasztaltak alapján.

Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

A 2020 minden téren igen összetett és kihívásokkal telinek tűnik eddig. A szőlő virágzása során már kicsit felborult a szokványos fajta sorrend. A koraiak kicsit később, a késői fajták kicsit korábban kezdtek el virágozni. Az optimálisnak vett szüreti időpontok ezért szintén kicsit "összekuszálódtak" és szinte napi szinten kell figyelni, hogy melyik fajtát érdemes következőnek szedni.

Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén? 

Az Irsai Olivér az első szőlő, amivel minden évben "felavatjuk" a pincét. Idén augusztus 24-én kezdődött meg ez a szép időszak. Mondhatni ezen a téren viszont visszaállt az élet a normál kerékvágásba és az előző -melegnek és száraznak mondható- évek augusztus eleji szüretével szemben, tényleg ősszel indultunk neki a szüretnek.

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel? 

A tavalyi, 2019-es évjáratú Rajna Rizlinget tervezem forgalomba hozni melyet a nyár elején palackoztunk. Még nem hordozza a fajta petrolos illat- íz jegyeit; inkább a frissebb, gyümölcsösebb arcát mutatja. Akinek viszont már az érettebb és érleltebb aroma jegyek tetszenek; azoknak még a 2017-es utolsó forgalomba kerülő palackjait ajánlom vagy egy két éves érlelésre betárazni a 2019-esből.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :)  

A Mátrában és a helyi borokon felnevelkedve azért nehéz ezt így meghatároznom. Nyaranta szívesebben fogyasztom a könnyed, gyümölcsös fehér- és rosé borokat; úgy mint a Pinot Grigiot, Irsai Olivért, Cabernet rosét. Az ásványos ízeket is kedvelem, melyben nagyon jó a Rajnai rizling, de ha még erre szeretnék egy komplexebb aroma-orgiát is rádobni; akkor jöhet a fás Chardonnay battonage vagy a Cabernet Franc. Szóval abszolút hangulat függő, minor mit preferálok.

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid miatt kialakult helyzet?  Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot?

Alapvetően nem panaszkodom. Sőt! A gasztró partnereim tavaszi "kényszer pihenőjét" követően szinte visszaállt mindenki a régi kerékvágásba -igaz én sem hittem volna ezt elsőre! Büszke is vagyok rá, hogy ilyen korrekt és megbízható vevő körrel tudok dolgozni! Kicsit jobban ráfeküdtem én is a social network lehetőségeire és egy új- informálisabb és a Pinceképviselet webshopjával összeköttetésre épülő honlap is beélesítésre kerül a szüret utántól.

Szeretettel: Babiczki László