Ms. Ezerjó - beszélgetés Csetvei Krisztivel az idei évről

2020.09.02

Milyennek látod eddig az idei évet és a közelgő szüretet a szőlőben? 

- Idén harmadik éve, hogy vegyszermentesen, öko szemlélettel műveljük a szőlőt, a sorközöket és a földet! Izgalmas év volt eddig: nem volt tél, de volt szép tavasz, majd aszályos nyár és hirtelen lehulló nagy csapadékok, most pedig egy hidegfronttal beköszöntött az ősz! Nekünk nem volt könnyű, sokszor permeteztünk, sokat tanultunk és még nincs is vége. :)

 Miben különleges, kiemelkedő, vagy nehéz az idei évjárat? 

- A virágzás alatt végig hűvös, szeles idő volt, ez nem segítette a kötődést (ez a bogyók későbbi kialakulása miatt jelentős), Somlón sajnos kaptunk egy kis jeget is. A szőlőskertünkben sétálva szép a termés, a hozamot korlátoztuk, szeretnénk a lehetőség szerint a legjobb termést szüretelni, ehhez még azért napsütést várunk!


Melyik fajtával, mikor kezdtétek meg az első szüretet idén?

- Mi még nem kezdtük el az idei szüretet, még 2 hét biztosan kell! A próbaszürettel is várok, a sok eső nagyon felhígította a paramétereket. Kapkodni még nem kell ugyan, de a vékonyabb héjú szőlőfajtákra oda kell nagyon figyelni (pl.: Ezerjó, Juhfark). 

Milyen újdonságok debütálása várható az ősszel?

- Palackba került a 2019-es hordós, amforás boraink 99%-a! A szeptemberi szüretből szeretnék készíteni: tartályos, hordós, amforás Ezerjót, Zöld Veltelinit, a már megszokott Olaszrizling trilógiát, a Kő-Papír-Ollót, és persze a nagy kedvencet a Napholdcsillagot. A 2021-es év elején a friss, ropogós Panna roséval és Először Pinot Noir rosé gyöngyözővel szeretnénk az évet elindítani.

Mi a kedvenc fajtád, borod? :) 

- Ezerjó és Ezerjó, minden formában! :)

Megviseli a pincét, érezhető a fogyásban/látogatottságban a covid-19 miatt kialakult helyzet? 

- A budapesti éttermi (HoReCa) megrendelések nagyon hiányoznak, jelentősen megcsappantak, de szerencsére a Mórra, a pincéhez érkező vendégek ezt valamennyire pótolják! A nyáron nagyon sok turista látogatott meg bennünket, aminek nagyon örültünk. Szeretnénk izgalmas, kis létszámú programokkal az egész évet továbbra is színesíteni! Például 09.12-én 6 móri pince összefogásával kirándulást tervezünk! #welovemór


Milyen eddigi és további fejlesztésekkel, tervekkel igyekeztek túlélni a jelenlegi időszakot? 

- Az idei évben nagyon sok szőlőt pótoltunk (főként Ezerjót), de a fiúk szerint ezt új telepítésnek kellene inkább hívni (több a pótlás, mint ami benne volt). :) Ennek most a lélektani hatása is fontos volt, hogy hiszünk az ezerjóban, hiszünk a jövőben! A hűvösebb idő beköszöntével a rendszeres online kóstolók folytatása is be van tervezve, amit még a karantén időszak alatt indítottunk el, s melyet az online borcsomagok megrendelése tud tökéletessé tenni - ezt köszönjük Pinceképviselet!

Szeretettel: Kriszti & Frici